
Çanakkale Savaşlarının 100. seneyi devriyesindeyiz. Şatafatlı törenler düzenlendi. Ama Çanakkale Savaşları mirasının ortaya çıkarılması ve kamuoyuna sunulması adına kalıcı çalışmaların yapıldığını söylemek oldukça zor. Özellikle dijital kaynaklar açısından durum içler acısıdır desek çok abartmış olmayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin dibacesi olarak görülen Çanakkale Savaşları konusunda Türk tarafının kaynaklarını dijital arşiv mantığı ve ciddiyetiyle sunan güvenilir ve kurumsal bir web sitesi maalesef henüz yapılamamıştır.
Çanakkale Savaşlarıyla ilgili güvenilir ve bilgiyle desteklenmiş belge bulmak için İngiltere, Avustralya, Fransa gibi ülkelerin resmi kurumlarınca hazırlanan dijital arşivlere başvurmak gerekiyor. Bu dijital arşivlerin önemli olanlarını aşağıya çıkardım. Bunların çoğunluğu Çanakkale Savaşları konusuyla sınırlı olmayan, genel kapsamlı arşivler. Dolayısıyla Çanakkale Savaşlarıyla ilgili belgelere ulaşmak için uygun anahtar kelimelerle arama yapmak gerekiyor.
Australian War Memorial
http://www.awm.gov.au/search/all/?op=Search&format=list
Discovering Anzacs (Avustralya Ulusal Arşivleri)
http://discoveringanzacs.naa.gov.au
İmperial War Museums (İngiltere)
http://www.iwm.org.uk/collections/search
King’s College London (İngiltere)
http://www.kingscollections.org/servingsoldier/collection/gallipoli-examined
Fransa Milli Kütüphanesi
Yeni Zelanda Milli Kütüphanesi
http://natlib.govt.nz/collections
Kongre Kütüphanesi (ABD)
Flickr Tarihi Fotoğraf Arşivi (Flickr The Commons)
https://www.flickr.com/commons
Bu dijital arşivlerden derlenmiş bir Çanakkale Savaşları Görselleri seçkisi için aşağıdaki blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
https://tarihogretimi.wordpress.com/2015/02/01/canakkale-savasinin-ogretimi-icin-gorsel-kaynaklar/